Sałatka z figami i serem pleśniowym
Składniki
Sałatka;
- 1 garść liści szpianku baby
- 1 garść liści rukoli
- 2 świeże figi
- 165 g sera pleśniowego - z niebieska pleśnią
- 2 łyżki poppingu z amarantusa
- 1 łyżka krokantu z orzechów laskowych
Dressing:
- 1 łyżka octu z chabra
- 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżeczka oliwy
- do smaku sól czarna cypryjska
- do smaku pieprz mielony
- 1 łyżeczka miodu faceliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Szpinak i rukolę umyłam i osuszyłam, rozłożyłam na talerzu.
Figi pokroiłam na cząstki i rozłożyłam na liściach.
Posypałam wszystko orzechami i pokruszyłam na sałatę ser pleśniowy.
Krok 2
Składniki dressingu włożyłam do słoika i potrząsając nim wymieszałam na gładka emulsję która polałam sałatę.
Na koniec posypałam wszystko poppingiem z amarantusa.
Sałatka jest przepyszna.