Sałatka z rukoli z pieczonymi burakami, fetą i grzankami
Składniki
Sałatka
- 120 g rukoli
- 6 szt buraków
- 200 g sera feta
- 2 kromki chleba
- 4 łyżki prażonych pestek dyni
- 1 opakowanie ziół prowansalskich firmy Galeo
- 1 opakowanie tymianku firmy Galeo
- sól
- olej
sos
- 3 łyżki ostu balsamicznego
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka tymianku firmy Galeo
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Buraki obieramy ze skórki i kroimy na grube plastry. Skrapiamy je olejem i oprószamy solą oraz tymiankiem, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut.
Krok 2
Kromki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, w trakcie smażenia grzanki oprószamy ziołami prowansalskimi i tymiankiem.
Krok 3
Przygotowujemy sos: mieszamy 3 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki musztardy,3 łyżki płynnego miodu, 4 łyżki oleju i łyżeczkę tymianku i doprawiamy solą, pieprzem.
Krok 4
Umytą rukolę układamy na talerzu, na niej układamy plasterki upieczonych buraków, pokrojoną w kostkę fetę oraz grzanki i polewamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi pestkami dyni.