Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym ze świeżymi ziołami
Składniki
- 1000 g młodych ziemniaków
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki naturalnego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki
- 2 łyżeczki listków oregano
- 1 łyżeczka posiekanego majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki dokładnie płuczemy i gotujemy na parze w mundurkach przez około 20 minut. Czas gotowania zależy od gatunku i wielkości ziemniaków. Ugotowanie ziemniaki odstawiamy do wystygnięcia.
W misce mieszamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na pół. Mieszamy dokładnie z sosem.