Warzywna sałatka z pęczakiem
Składniki
- 1 szklanka suchego pęczaku
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki masła
- 0.5 czerwonej cebuli
- 0.5 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- kilka różyczek brokuła
- 1 łyżka posiekanej natki
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Pęczak wsypujemy do garnuszka, dodajemy masło i wszystko razem leciutko przesmażamy, uważając, aby kasza się nie przypaliła. W międzyczasie gotujemy wodę i gdy kasza będzie obtoczona w tłuszczu zalewamy ją 1,5 szklanki wrzątku. Uwaga, woda w zetknięciu z tłuszczem może pryskać ! Dodajemy sól, zmniejszamy
ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się wody. Wyłączamy ogień i zostawiamy do wystygnięcia.
Krok 2
Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę, brokuły blanszujemy ( na 30 sekund zalewamy je wrzątkiem), a następnie przelewamy zimna wodą.
W szklance mieszamy odrobinę zimnej wody, oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz
Pęczak mieszamy z warzywami, zalewamy sosem, dodajemy natkę i mieszamy.