Włoska sałatka z tuńczyka
Składniki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek
- 1 czerwona cebula mała
- 2 łodygi selera naciowego
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Łodygi selera naciowego kroimy na małe plastry. Cebulę drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny.
Krok 2
Fasolkę z puszki przekładamy na sitko, opłukujemy pod bieżącą wodą. Czekamy aż odcieknie.
Krok 3
Do misy przekładamy pokrojonego selera, fasolkę oraz pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do samku.
Krok 4
P.S.
Jeśli masz czas warto samamu przygotować fasolkę. Najlepiej namoczyć ją na noc, później ugotować do miękkości.