Wiosenne przebudzenie
Składniki
Sałata
- roszponka
- 6 rzodkiewek
- 6 pieczarek
- 1 ogórek zielony
- 2 pomidory
- kiełki słonecznika
- 200 g wędliny
- 150 g sera feta
- 4 jajka na twardo
- 90 g pestki dyni
- 130 g kukurydzy z puszki
- 4 kromki pieczywa tostowego
- masło czosnkowe do tostów
Sos
- 4 łyżki jogurt
- 4 łyżki majonez
- przyprawy bazylia, koperek, cząber, czosnek granulowany pieprz, sól
Przygotowanie:
Krok 1
Obranego ogórka, rzodkiewkę oraz ugotowane i obrane jajka kroimy w plasterki. Dodajemy pokrojoną w paski wędlinę i pomidory w kostkę.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni (ja daję więcej niż 4 łyżki:).
Pieczywo tostowe smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku do zrumieniania, następnie kroimy w kostkę (można użyć czerstwego pieczywa,które mamy na zbyciu).
Pieczarki kroimy w plasterki i delikatnie podsmażamy na patelni, a ser feta kroimy w kostkę.
Krok 2
W dużej misie albo na poszczególnych talerzach układamy roszponkę, kiełki słonecznika, ogórka, rzodkiewkę.
Następnie dodajemy jajka, szynkę, pomidory i ser feta, pieczarki, odsączoną kukurydzę (ja daję troszkę mniej). W małej miseczce mieszamy jogurt, majonez i przyprawę fit up bądź mix poszczególnych przypraw, dodajemy sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.
Sałatkę polewamy dressingiem, posypujemy uprażonymi pestkami dyni, kostkami chlebka i konsumujemy