Wiosenna sałatka
Składniki
Sałatka
- 1 sałata lodowa
- 500 g truskawek
- 2 kiwi
- 1 gruszka
- prażone płatki migdałów
- stokrotki
- 0.5 papryczki chili zielonej
- 100 g sera solankowego typu feta (30%tł.)
Dresing
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka musztardy
- 0.5 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- tymianek suszony
- 3 łyżki wody
Przygotowanie:
Krok 1
Sałatę lodową płuczemy, osuszamy, po czym rwiemy na mniejsze nieregularne kawałki.
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na cztery (wzdłuż).
Ser kroimy w kostkę.
Gruszkę myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
Kiwi obieramy ze skórki, po czym kroimy na cztery, a następnie w grubsze plastry.
Papryczkę chili kroimy w krążki cienko, a płatki migdałów podprażamy chwilę na suchej patelni.
Krok 2
Składniki na dresing łączymy ze sobą, po czym polewamy gotową sałatkę – smacznego ;)