Sałatka ze szpinakiem i pomidorami suszonymi
Składniki
- 170 g świeżych liści szpinaku
- 5-7 suszonych pomidorów w oliwie
- 20 dkg boczku wędzonego
- 15 dkg sera Feta
- 0.5 szklanki prażonych pestek słonecznika
- 0.75 szklanki grzanek
- 0.5 szklanki śmietany
- 0.5 szklanki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 pomidorki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Umyte i odsączone z wody liście szpinaku bez łodyg układamy na dnie półmiska, większe liście rwiemy na mniejsze kawałki, na nie kruszymy lub kroimy na małe kosteczki ser feta, a następnie w podłużne paski suszone pomidory.
Krok 2
Pokrojony boczek podsmażamy na patelni aż będzie chrupiący, wykładamy go na sałatkę. Na tym etapie polałam sałatkę odrobiną oleju z ziołami pozostałego z suszonych pomidorów.
Krok 3
Układamy kolejną warstwę sałatki z poszarpanych liści szpinaku, posypujemy pestkami prażonego słonecznika i grzankami
Krok 4
Mieszamy majonez ze śmietaną, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i pieprz do smaku, polewamy sosem sałatkę, dekorujemy ją na wierzchu pomidorkami i liśćmi szpinaku. Wstawiamy do lodówki chociaż na pół godzinki przed podaniem.