Ziołowa sałatka z pieczonym burakiem i pęczakiem
Składniki
- 250 g Pęczaku (ważone przed ugotowaniem)
- 1 łyżka Sosu rybnego
- 1 łyżeczka Jasnego sosu sojoweg
- 1 łyżeczka soli
- 4 szt dużych buraków
- 50 g Rukoli
- 50 g Szpinaku baby
- 1 pęczek Mięty
- 1 pęczek Kolendry
- 50 ml Świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 50 ml Octu jabłkowego
- 20 ml Oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka Cukru
- 1 łyżeczka Ziaren pieprzu
- 2 szt Piersi z kurczaka
Przygotowanie:
Krok 1
Pęczak wsypujemy do garnka, zalewamy dużą ilością wody (2/3 garnka), dodajemy sos sojowy, sos rybny, oraz sól i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut
Krok 2
Ugotowany pęczak odsączamy z wody na sitku i odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C
Krok 4
Buraki myjemy i w naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika na 30 minut (czasami trzeba trochę dłużej)
Krok 5
Buraki myjemy i w naczyniu żaroodpornym wkładamy do piekarnika na 45 minut (czasami trzeba trochę dłużej)
Krok 6
Miętę i kolendrę drobno siekamy
Krok 7
Pieprz rozcieramy w moździerzu
Krok 8
W szklance mieszamy wyciśnięty sok z pomarańczy, ocet, oliwę, cukier i pieprz i odstawiamy, żeby cukier się rozpuścił
Krok 9
Buraki wyjmujemy z piekarnika, studzimy, obieramy ze skóry (powinna łatwo odchodzić) i kroimy w 1 cm kostkę lub w 3 cm słupki
Krok 10
Piersi lekko rozbijamy, patelnię grillową delikatnie smarujemy oliwą i smażymy piersi po ok. 3-4 minuty na każdej stronie. Następnie kroimy w 1 cm paski
Krok 11
W dużej misce mieszamy szpinak, rucolę, miętę, kolendrę, pęczak i buraki, oraz kurczaka
Krok 12
Zalewamy sosem ze szklanki i od razu podajemy. Bardzo dobrze smakuje ze świeżym pieczywem maczanym w oliwie
Krok 13
Smacznego!! :)