Bezglutenowe gofry na wytrawne śniadanie

Dodany przez: margarita0023 (więcej moich przepisów)

Idealne śniadanie na niedzielne leniwe poranki, kiedy mamy czas na siedzenie przy wspólnym stole do południa. Podana przeze mnie propozycja podania jest opcją wytrawną natomiast korzystając z tego samego ciasta równie dobrze możemy przygotować gofry na słodko, np. z bitą smietaną i ulubionymi owocami. Dodatki możemy modyfikować wedle własnych upodobań - poniżej podaję swoją ulubioną kompozycję natomiast dowolność w komponowaniu dodatków jest nieograniczona. Poniższy przepis jest w opcji dla bezlutenowców, natomiast nic nie stoi na przszkodzie, aby mąki bezglutenowe zamienić na zwykłą pszenną (proporcje pozostają te same) - gofry wyjdą równie pyszne. Natomiast jeżeli użyjemy mleka roślinnego otrzymamy gofry w wersji wegańskiej.
Obejrzane: 7089
Porcje: 10
Przygotowanie: 15 min
Trudność:

Składniki

Ciasto na gofry

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 0.3 szklanki wody gazowanej
  • 0.3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru (np. trzcinowego, albo kstyliolu) - opcjonalnie
  • 3 szklanki mleka (może być też rolślinne)

Dodatki do gofrów

  • garści rukoli/roszponki/mieszanki sałat Fit&Easy
  • kilka śliwek z octu (pokrojonych w drobą kosteczkę)
  • kilka plastrów cienko pokrojonego grillowanego boczku
  • jajko sadzone
  • oliwa z oliwek
  • pomidor pokrojony w plasterki
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Gofrownicę rozgrzać do najwyższej temperatury

Krok 2

Mąki przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać mleko, olej, wodę i wymieszać mikserem na jednolitę masę.

Krok 3

Ciasto nakładać do rozgrzanej gofrownicy i piec kilka minut do osiągnięcia złocistego koloru.

Krok 4

Tak przygotowane gofry podawać z ulubionymi dodatkami. Wersją, którą my wybieramy najczęściej to gofry z rukolą/roszponką/sałatą, świeżymi pomidorami, drobno pokrojonymi śliwkami w occie skorpionymi odrobiną oliwy, a na to jajka sadzone na bekonie. Zapewniam, że po takim śniadaniu energii wystarczy Wam nam cały dzień.

Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×