Bezglutenowe gofry na wytrawne śniadanie
Składniki
Ciasto na gofry
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 0.3 szklanki wody gazowanej
- 0.3 szklanki oleju np. rzepakowego
- 0.5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru (np. trzcinowego, albo kstyliolu) - opcjonalnie
- 3 szklanki mleka (może być też rolślinne)
Dodatki do gofrów
- garści rukoli/roszponki/mieszanki sałat Fit&Easy
- kilka śliwek z octu (pokrojonych w drobą kosteczkę)
- kilka plastrów cienko pokrojonego grillowanego boczku
- jajko sadzone
- oliwa z oliwek
- pomidor pokrojony w plasterki
Przygotowanie:
Krok 1
Gofrownicę rozgrzać do najwyższej temperatury
Krok 2
Mąki przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać mleko, olej, wodę i wymieszać mikserem na jednolitę masę.
Krok 3
Ciasto nakładać do rozgrzanej gofrownicy i piec kilka minut do osiągnięcia złocistego koloru.
Krok 4
Tak przygotowane gofry podawać z ulubionymi dodatkami. Wersją, którą my wybieramy najczęściej to gofry z rukolą/roszponką/sałatą, świeżymi pomidorami, drobno pokrojonymi śliwkami w occie skorpionymi odrobiną oliwy, a na to jajka sadzone na bekonie. Zapewniam, że po takim śniadaniu energii wystarczy Wam nam cały dzień.
Smacznego!