Grzanka z jajkiem i jarmużem
Składniki
- 1 bułka grahamka
- 1 jajko
- 1 garść jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 papryczki chilli
- 8 g szynki wędzonej
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta pieprzu
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Krok 1
Bułkę kroimy na kromki. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła i smażymy kromkę grahamki na złoty kolor - z dwóch stron. Przekładamy na talerz.
Krok 2
Czosnek i papryczkę chilli drobno siekamy. Podsmażamy na 1 łyżce masła przez minutę. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy kolejne 2 minuty, aż szynka ładnie się zarumieni. Kiedy szynka będzie zarumieniona, dodajemy przesiekany, opłukany jarmuż i dusimy 3 minuty. Solimy i pieprzymy do smaku.
Krok 3
Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło. Wbijamy jajko i smażymy je do momentu aż białko się zetnie a żółtko nadal pozostanie płynne.
Krok 4
Na grzankę z grahamki kładziemy podsmażony jarmuż. Na wierzch kładziemy jajko sadzone. Oprószamy wszystko delikatnie solą i pieprzem. Serwujemy gorące.