Zakręcona owsianka z płatkami jaglanymi na dwa sposoby
Składniki
Owsianka z pieczonym jabłkiem i musem truskawkowym
- 25 g płatków owsianych górskich
- 25 g płatków jaglanych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 szt dojrzałego banana
- 100 g mrożonych truskawek zmiksowanych na mus
- 1 łyżka masła orzechowego
- kilka kostek gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
- 0.5 szt jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu Galeo
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 50 ml mleka roślinnego
Owsianka korzenna z suszonymi owocami
- 25 g płatków owsianych górskich
- 25 g płatków jaglanych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 szt dojrzałego banana
- kilka szt suszonych fig
- kilka szt suszonych daktyli
- 1 garść rodzynek
- 50 ml mleka roślinnego
- 2 łyżeczki cynamonu Galeo
- 0.25 łyżeczki imbiru Galeo
- 0.5 łyżeczki przyprawy do piernika Galeo
Przygotowanie:
Krok 1
Wieczorem wsyp do słoika płatki, siemię lniane i zalej wrzątkiem, odrobinę ponad zawartość słoika. Kiedy wszystko się wchłonie, dolej mleko, 1 łyżeczkę cynamonu Galeo i wstaw na noc do lodówki.
Krok 2
Rano pokrój banana na plasterki.
Krok 3
W wersji z pieczonym jabłkiem: Na papierze lub foli, rozłóż plasterki jabłka, posmaruj je odrobiną nierafinowanego oleju kokosowego i posyp 1 łyżeczką cynamonu Galeo. Wstaw do piekarnika na około 15 minut. (żeby było szybciej, można je usmażyć na patelni)
Krok 4
W wersji z pieczonym jabłkiem: Udekoruj owsiankę musem truskawkowym, bananem, czekoladą, jabłkami i masłem orzechowym. Czekoladę i masło orzechowe koniecznie nałóż na ciepłe jabłka, żeby się roztopiły.
Krok 5
W wersji korzennej: Zalej owoce ciepłą wodą, odczekaj chwilę, odcedź i posyp mieszanką przypraw Galeo.
Krok 6
W wersji korzennej: Udekoruj owsiankę bananem i suszonymi owocami z przyprawami Galeo.
Krok 7
Zakręć słoik i biegnij na autobus.