Ajvar
Składniki
- 8 czerwonych papryk
- 1 duży bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- 1 chili
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól
- olej rzepakowy/oliwa
Przygotowanie:
Krok 1
Bakłażana kroimy wzdłuż na pół. Papryki kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych. Warzywa skrapiamy olejem lub oliwą i pieczemy (odwrócone skórą do dołu) w piekarniku, w 180 stopniach około 25 minut. Bakłażan będzie potrzebował dodatkowych 20 minut pieczenia. Papryki wkładamy gorące do folii, zamykamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ściągamy z nich skórę. Do blendera wrzucamy papryki, miąższ z bakłażana, chili, miksujemy na gładką pastę. Przekładamy całość do garnka, dodajemy resztę składników, zagotowujemy. Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odwracamy do góry dnem.
Z tej ilości składników wyszły mi 4 małe słoiczki.