Sos teriyaki
Składniki
- 120 ml sosu sojowego
- 100 g cukru brązowego *
- 60 ml zimnej wody
- 50 ml mirinu **
- ¼ łyżeczki imbiru mielonego
- ½ łyżeczki czosnku mielonego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Krok 1
Do wody dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę z mąką, dodajemy sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Sos przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.
* można zastąpić 2 łyżkami miodu
** można zastąpić sake. Jeśli nie macie tego składnika, użyjcie wina białego
Zastosowanie sosu
Marynata – mięso, warzywa, również ryby do krótkiego marynowania
Glazurowanie – przed lub po smażeniu, grillowaniu, smarujemy pędzelkiem
Wykończenie na patelni – odrobina do sosu i masła
Dekoracja – kilka smakowitych kropek na talerzu, które wprowadzą danie w inny wymiar
Dip – nawet do ruskich pierogów!
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sos-teriyaki/