Sos teriyaki

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Dziś zabieram Was w kulinarną podróż do Japonii. Kuchnia ta jest uznawana za najzdrowszą kuchnię świata. Jest pełna pysznych dań z ryżu, wołowiny, grzybów shitake i tofu. Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru, co oznacza - błyszczeć. Stosowana przed i w trakcie pieczenia na potrawie się błyszczy i mieni ze względu na dużą zawartość cukru. Dzięki zawartości imbiru sos Teriyaki nadaje potrawom niepowtarzalną świeżość, a dodatek sosu sojowego orientalnego charakteru. Teriyaki jest doskonałą marynatą oraz zaprawą do pieczonych mięs, ryb, a także wszelkiego rodzaju potraw z grilla. To także wyśmienity dodatek do warzyw pieczonych, smażonych oraz grillowanych. Wystarczy połączyć go z odrobiną miodu, sokiem z cytryny, łyżeczką goździków oraz szczyptą imbiru, a otrzymamy oryginalną marynatę do mięsa która nada naszym potrawom ciekawy, niezapomniany smak i kolor.
Obejrzane: 228
Porcje: 10
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 120 ml sosu sojowego
  • 100 g cukru brązowego *
  • 60 ml zimnej wody
  • 50 ml mirinu **
  • ¼ łyżeczki imbiru mielonego
  • ½ łyżeczki czosnku mielonego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do wody dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę z mąką, dodajemy sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Sos przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.
* można zastąpić 2 łyżkami miodu
** można zastąpić sake. Jeśli nie macie tego składnika, użyjcie wina białego

Zastosowanie sosu

Marynata – mięso, warzywa, również ryby do krótkiego marynowania
Glazurowanie – przed lub po smażeniu, grillowaniu, smarujemy pędzelkiem
Wykończenie na patelni – odrobina do sosu i masła
Dekoracja – kilka smakowitych kropek na talerzu, które wprowadzą danie w inny wymiar
Dip – nawet do ruskich pierogów!
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sos-teriyaki/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×