Surówka z czerwonej kapusty i buraków
Składniki
- 200 g modrej kapusty
- 2 - 3 szt małych buraków
- 1 garść orzechów włoskich
- 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 50 g suszonej żurawiny
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Buraki ugotować lub upiec w piekarniku. Orzechy uprażyć na złoty kolor suchej patelni. Buraki ostudzić i obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kapustę posiekać w cienkie paski. Buraki wymieszać z kapustą i żurawinami.
Przygotować sos mieszając olej z orzechów, oliwę, ocet jabłkowy, miód – doprawić do smaku sola i pieprzem. Warzywa przełożyć na półmisek posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem, posiekanymi orzechami włoskimi i rozmarynem. Surówkę przed podaniem polać sosem.