Aromatyczna zupa pomidorowa z czerwonym winem i wołowiną
Składniki
- 300 g wołowiny
- 4 listki bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 0.5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki czerwonego wina
- 1 szklanka pomidorów z puszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- pieprz do smaku
- chleb tostowy
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Krok 1
Wołowinę mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, sól, paprykę chili oraz pieprz i wszystko podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy szklankę wina, mieszamy i czekamy, aż alkohol wyparuje.
Krok 2
Następnie dodajemy zmiksowane blenderem pomidory oraz drugą szklankę wina.
Krok 3
Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy jeszcze przez pół godziny.
Krok 4
GRZANKI: z chleba tostowego wycinamy foremką serduszka, smażymy na rozgrzanej oliwie i posypujemy ziołami.