zupa barszczowa
Składniki
- 5 buraków
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 liść kapusty
- 7 ziemniaków
- 1 mostek wołowy
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie śmietany 22%
- 4 L wody
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
Krok 1
1. robie wywar: wrzucam kawałek mięsa, dodaje utarta marchewkę, liść kapusty, cebule i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, lisc laurowy i czosnek.
2. obrane burki tarkuje na tarce lub malakserem.
3. wrzucam buraki na gotujący się wywar, dodaje śmietanę
4. zaraz po zagotowaniu dodaje kwasek cytrynowy
5. z burakami gotuje około 10min
6. na ugotowana zupe wrzucam pokrojony szczypiorek, koperek lub natkę pietruszki
7. SMACZNEGO