Chłodnik litewski z rzodkiewką i ogórkiem
Składniki
- 500 g botwinki wraz z buraczkami (oczywiście poza sezonem o botwince możemy pomarzyć, więc zadowalamy się samymi burakami)
- 1 L bulionu warzywnego
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- sok z cytryny
- 500 ml maślanki
- 500 ml kefiru
- 5 rzodkiewek
- koperek i szczypiorek
- ogórek gruntowy pokrojony w słupki
Przygotowanie:
Krok 1
Botwinkę opłukać, osuszyć i poszatkować. Buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki, a następnie w słupki. Bulion zagotować i dodać do niego buraczki wraz z botwinką. Posolić i gotować na małym ogniu aż buraczki będą miękkie (im cieńsze plasterki, tym szybciej buraczki będą gotowe).
Krok 2
Gdy buraczki będą miękkie, w osobnym pojemniku wymieszać śmietanę z częścią wywaru, przelać ją do garnka, zamieszać, dodać soku z cytryny i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 3
Pokroić ogórka w słupki, a rzodkiewki w kostkę. Koperek oraz szczypiorek poszatkować.
Krok 4
Gdy wywar będzie już zimny przecedzić. Botwinka nie będzie nam już potrzebna, ale część buraczkowych słupków można jak najbardziej wrzucić z powrotem do wywaru (trzeba się troszkę natrudzić, ale uważam, że szkoda wyrzucać buraczki).
Krok 5
Do wystudzonego wywaru dodać kefir i maślankę (osobiście nie trzymałam się proporcji i lałam troszkę na oko, więc nic się nie stanie jak troszkę więcej Wam się wleje).
Krok 6
Dodać do chłodnika rzodkiewkę, szczypiorek, koperek oraz ogórka. Dosolić wedle uznania i podawać oczywiście schłodzony.