Barszcz ukraiński
Składniki
- 0.25 białej kapusty
- 2 suszone prawdziwki
- 6 buraków
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka smalcu
- 5 łyżek octu
- 50 dkg białej fasoli
- 250 ml śmietany
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu
- 30 dkg mięsa wołowego
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- pietruszka
- 0.25 selera
- por
Przygotowanie:
Krok 1
Fasolę moczymy na noc lub używamy świeżej - jeśli jest dostępna. Mięso (wołowina z kością!) i fasolę gotujemy w dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę, selera i połowę buraków ścieramy na tarce o grubych oczkach. Drugą część buraków kroimy w słupki. Ziemniaki kroimy w kostkę, a białą część pora w talarki. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków. Dodajemy również wszystkie przyprawy. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu.
Krok 2
Gdy mięso jest miękkie i obgotowane, obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony czosnek i dokładamy do zupy. Dokładamy również koncentrat pomidorowy i wlewamy słodką śmietankę. Doprawiamy do smaku solą solą, pieprzem, cukrem, octem.