Barszcz czerwony z winem
Składniki
- 2 L wywaru warzywnego
- 3 buraki
- prawdziwki
- 350 ml kwasu buraczanego
- 150 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1.5 łyżki octu winnego
- ziarenka czarnego pieprzu
- 3 ziela angielskie
- 5 goździków
- 2 liście laurowe
- 0.5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Garść suszonych prawdziwków moczyć przez godzinę w niewielkiej ilości wody. Następnie gotować je przez 15 minut.
Krok 2
Buraki obrać i pokroić. Wrzucić do wywaru warzywnego. Dodać przyprawy i grzyby (bez wywaru). Całość gotować 35 minut. Odcedzić. przez sito.
Krok 3
Do wywaru wlać wodę, w której wcześniej moczyły się grzyby. Gotować 2 - 3 minuty.
Krok 4
Wlać kwas buraczany. Gotować tak długo, aż barszcz zacznie wrzeć. Zupę wyłączyć. Wlać do nie niej wino i ocet winny. Dodać czosnek, doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 5
Barszcz podawać z uszkami faszerowanymi grzybami.