Chłodnik pomidorowy – gazpacho
Składniki
- 1 kg pomidorów - najlepiej świeżych (poza sezonem mogą być pomidory z puszki)
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki bazylii - świeżej
- słodka papryka w proszku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Skórkę na pomidorach delikatnie naciąć, pomidory włożyć do naczynia i zalać wrzątkiem. Odstawić na 3 minutki. Następnie odlać wrzątek i zalać pomidory zimną wodą.
Krok 2
Szalotki oraz czosnek obrać. Szalotki zszatkować. Czosnek należy przygotować do przeciśnięcia przez praskę.
Krok 3
Do garnka, w którym będziemy gotować zupę wlać oliwę i włączyć ogień. Na gorącą oliwę wrzucić szalotki, zamieszać i chwilkę smażyć. Następnie dodać czosnek i ponownie przesmażyć pilnując, aby czosnek się nie przypalił.
Krok 4
Do garnka dodać pomidory, bulion, paprykę, sól oraz pieprz.
Krok 5
Zagotować, zmniejszyć ogień i pogotować ok. 10 minut.
Krok 6
Po ostygnięciu zmiksować i włożyć do dalszego schłodzenia do lodówki.
Krok 7
Do dekoracji używamy dodatkowej porcji oliwy z oliwek oraz świeżych listów bazylii.
Smacznego!