Zupa z suszoną kiełbaską
Składniki
- 100 g jarmużu
- 100 g suszonej kiełbasy
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- por
- 2 L bulionu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- koperek
Przygotowanie:
Krok 1
1. Ziemniaki, cebulę oraz czosnek obrać. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, cebulę w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Jarmuż dokładnie umyć oraz porwać na części usuwając twarde żyłki. Kiełbaskę pokroić w dużą kostkę.
Krok 2
2. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać olej. Na gorący wrzucić cebulę, zamieszać, zeszklić. Dodać czosnek, chwilkę przesmażyć nie doprowadzając do zrumienienia się czosnku. Dodać pora, zamieszać, przykryć i dusić przez 3 minuty, aż por zmięknie.
Krok 3
3. Do garnka z uduszonym porem dodać ziemniaki, przesmażyć przez 2 minuty. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i całość gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 4
4. Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbaskę aż do delikatnego zrumienienia.
Krok 5
5. Gdy ziemniaki będą prawie ugotowane dodać jarmuż, zamieszać i gotować kolejne 5 minut pod koniec gotowania dodając koncentrat.
Krok 6
6. Kiełbaskę wraz z wytopionym tłuszczem dodać do garnka z zupą, zamieszać i gotować całość jeszcze 1-2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można serwować z koperkiem lub natką pietruszki.