Czeska zupa czosnkowa
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 1.5 L bulionu drobiowego
- majeranek
- 1 szczpyta kminku
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
1. Czosnek obrać z łupinek. W garnku, w którym będziemy gotować zupę roztopić masło. Na gorący tłuszcz wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zamieszać i smażyć do momentu, aż czosnek będzie delikatnie zrumieniony (pilnować, aby się nie przypalił, bo będzie gorzki i nie będzie się nadawał do zupy).
Krok 2
2. Gdy czosnek będzie zrumieniony zalać całość bulionem drobiowym. Przykryć i gotować całość przez ok. 20-25 minut.
Krok 3
3. W międzyczasie przygotować grzanki oraz pozostałe dodatki (ser można pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce). Jajko wbić do garnuszka i rozbełtać.
Krok 4
4. Do gotującej się zupy wlać cienkim strumieniem jajko i zagotować.
Krok 5
5. Zupę serwować gorącą z dodatkami podawanymi w osobnych miseczkach.
Smacznego!