Caldo verde
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 200 g kiełbaski chorizo
- 250 g jarmużu
- 3 litry bulionu
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 mały por
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz cayenne *
- pieprz czarny i sól
- Dodatkowo
- oliwa z oliwek
- 1/2 pęczka koperku
Przygotowanie:
Krok 1
Chorizo kroimy w półplasterki. Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i smażymy do momentu, aż kiełbasa się wysmaży. Pod koniec smażenia dodajemy cebule, czosnek i drobno pokrojonego pora. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy przez 2 minuty, mieszając.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone na mniejsze kawałki liście jarmużu. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą. Pamiętajmy jednak, że chorizo jest kiełbaską mocno przyprawioną, szczególnie dominuje w niej ostra papryka, więc należy uważać z przyprawami. Gotujemy przez 4-5 minuty, aż jarmuż zmięknie, a smaki się połączą. Zupę podajemy skropioną oliwą z oliwek.
* można dodać jeśli lubicie ostrzejsze potrawy