Zupa krem z brokułów i porów
Składniki
- 1 L bulionu warzywnego
- 500 g brokułów
- 200 g białej części pora
- 1 średniej wielkości cebula
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- 0.75 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż zmięknie.
Krok 2
Dolewamy bulion warzywny, mleko i mieszamy. Całość zagotowujemy doprowadzając do wrzenia.
Krok 3
Umyte brokuły dzielimy na różyczki, pory kroimy w talarki. Wrzucamy je do gotującego się bulionu.
Krok 4
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki i wszystko gotujemy jeszcze chwilę.
Krok 5
Zupę przecieramy na krem za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.