Krem dyniowo-selerowy z imbirem
Składniki
- 500 g dynia hokkaido
- 200 g seler
- 0.25 łyżeczki sproszkowany imbir
- 0.5 łyżeczki suszony tymianek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnek
- pół szt cebula
- 1 łyżeczka sól
- pół łyżeczek pieprz
- 1 garść pestki dyni
Przygotowanie:
Krok 1
-rozgrzewamy piekarnik do 200C. Dynię, seler wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy do miękkości. Około 30minut
-rozgrzewamy patelnię i podsmażamy czosnek oraz cebulę
-upieczone warzywa łączymy czosnkiem oraz cebulą i blendujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy imbir, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy
-całość posypujemy pestkami dyni