Zupa z jarmużem i kiełbasą
Składniki
- 1 opakowanie jarmużu
- 2 kiełbasy
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 por
- 1.5 L bulionu
- 1 liść laurowy
- 2 gałązki tymianku
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Oczyścić por, pokroić w krążki. Marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Liście jarmużu umyć, oderwać grube nerwy i pokroić w cienkie paski. Rozgrzać olej w dużym garnku, wrzucić por i marchewki oraz dusić przez 5 minut. Dodać jarmuż i ponownie dusić przez 5 minut. Zalać bulionem, dodać ziemniaki, tymianek i liść laurowy, gotować przez 15 minut.
Krok 2
Kiełbasę pokroić w cienkie krążki i wrzucić do zupy, gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.