Chłodnik buraczkowy (litewski)
Składniki
- 3 szt jogurty typu greckiego naturalne „Piątnica”
- 1 pęczek koperek
- 1 pęczek szczypiorek
- 1 szt ogórek szklarniowy
- 6 szt rzodkiewki
- 1 szt ugotowany burak
- 2 szt jajka na twardo
- 0.5 szklanki woda niegazowana
- do smaku sół, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Krok 1
Koperek i szczypiorek posiekać. Ogórka i ugotowanego buraka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, a rzodkiewkę w ćwierć krążki.
Krok 2
Wszystko połączyć z jogurtem, dodać wodę i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotowy chłodnik wlać do miseczek, na wierzch położyć np. ugotowane, pokrojone w cząstki jajko.
Krok 3
Udekorować gałązkami koperku i gotowe. Smacznego!