Pomidorowa z orzechami
Składniki
- 4 szt marchewek
- 1 szklanka pietruszki
- 1 szt porcji rosołowej
- 2 szt kostek bulionowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 szt cebuli
- 5 łyżeczek oleju
- 90 g koncentratu pomiodorowego
- 20 g orzechów włoskich łuskanych
- 4 łyżki śmietany
- 100 g serka topionego
- 200 g ser białego
- 1 szt jajko
- 1 g soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0.5 łyżki cukru
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.75 szklanki oleju do masy
- 2 szklanki mąki
Przygotowanie:
Krok 1
Porcje rosołową myjemy, wrzucamy do wrzącej w garnuszku wody. Marchewkę, pietruszkę, obieramy, myjemy, kroimy w krążki, wrzucamy do gotującej się porcji rosołowej. Po 15 minutach wyjmujemy porcje rosołową. Dodajemy kostki rosołowe. Cebulę, czosnek obieramy, kroimy drobno w kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulkę z czosnkiem pod koniec dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy Pudliszki :), mieszamy aż pojawi nam się jednolity sosik, dodajemy do zupy. Orzechy obieramy ze skórki, tarkujemy na tartce, drobniutkiej, dodajemy do zupy. Zagotowujemy, serek topiony wciskamy do zupki dekoratorem robiąc drobniutkie robaczki. Odstawiamy z ognia. Ser, jajko, sól, paprykę słodką, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, olej mieszamy ze sobą, wyrabiamy ciasto na jednolita masę. Robimy literki , podłużne paluszki, twarz misia. Wykładamy na papier do pieczenia pieczemy w 180 stopniach 5-8 minut aż się zarumieni. Smacznego !