Zupa z młodej kapusty
Składniki
- 1/2 młodej kapusty
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 100 g świeżego boczku
- 2,5 L bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1/2 pęczków koperku
- 2 łyżki śmietany
- pieprz
- sól
- 4 plasterki boczku
Przygotowanie:
Krok 1
Kapustę drobno szatkujemy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Boczek i cebulę również kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucamy boczek i podsmażamy go. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz i zacznie się delikatnie rumienić dodajemy cebulę. Podsmażamy jeszcze chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i pokrojoną w cienkie paski marchew. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy kapustę i gotujemy do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Młoda kapusta i ziemniaki gotują się dość szybko, więc pamiętajmy, aby ich nie rozgotować. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, śmietaną oraz posiekanym koperkiem. Cztery plasterki boczku układamy na blaszce i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180’C. Jeszcze ciepłym bekonem owijamy rączkę łyżki drewnianej. Po ostygnięciu zdejmujemy z łyżki. W ten sposób uzyskamy zgrabny rulonik.