Botwinka
Składniki
- 1 i 1/2 L wody
- porcje rosołowe
- 2 marchewki
- 1 pietruszka z natką
- 1 por
- 1 seler
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek koperku
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier
- kwaśna śmietana 18% do zup
Przygotowanie:
Krok 1
Do garnka wlać zimną wodę i włożyć mięso. Gdy zacznie się gotować, zebrać tzw. "szumowiny". Dodać obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i wyciśnięte ząbki czosnku. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąć mięso.
Buraki obrać, pokroić w drobną kostkę. Liście i łodygi drobno posiekać,dodać wszystko do zupy. Gdy buraki będą już prawie miękkie, do zupy dodać drobno posiekany koperek i sok z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Na końcu zupę zabielić śmietaną.
Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym z przesmażoną na maśle cebulką. Ziemniaczki można dodatkowo posypać skwarkami z boczku. Zupę można również podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.