Cukiniowa zupa z jarmużem i makaronem
Składniki
- 850 ml bulionu drobiowego
- 2 średnie cukinie
- 35 g jarmużu (bez grubych łodyg)
- 2 szt selera naciowego
- 1 szt cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- 250 g drobnego makaronu
- jogurt naturalny
- posiekana natka pietruski
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinię i seler umyć i pokroić w grubą kostkę.
Krok 2
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Krok 3
Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, smażyć 3 minuty. Dodać cukinię, seler i czosnek. Całość smażyć 5 - 7 minut. Cukinia powinna zmięknąć i stać się lekko przezroczysta.
Krok 4
Do gorącego bulionu dodać podsmażone warzywa, gotować 10 minut. W połowie gotowania dodać liście jarmużu, natkę pietruszki i starty imbir.
Krok 5
Gotową zupę zmiksować na gładko, doprawić pieprzem i solą.
Krok 6
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 7
Do miseczki włożyć porcję makaronu, zalać gorącą zupą. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Do zupy można także dodać odrobinę jogurtu naturalnego.