Zupa krem z brokuła
Składniki
- 1 brokuł
- 1 opakowanie małe śmietany 12%
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 2 kostki bulionowe
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Krok 1
Brokuł umyj, ostrym nożykiem potnij go na małe różyczki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Na głębokiej patelni (lub w woku) podsmaż na maśle czosnek z cebulką, dodaj do nich brokuł i podsmażaj ok 3-5 minut. W tym czasie zagotuj 0,5 litra wody, rozpuść w niej kostki rosołowe i dolej jednym, zdecydowanym ruchem dolej go na patelnię. Gotuj brokuł ok 20 minut pod przykryciem.
Ręcznym małym malakserem rozdrobnij zawartość patelni - im dłużej będziesz miksować, tym bardziej kremowa będzie zupa.
Delikatnie rozprowadź śmietanę (to jest mój ulubiony moment, kiedy zmienia się kolor i konsystencja), dosól i popieprz do smaku.
Jeśli krem będzie zbyt gęsty dolej troszkę mleka.