Krem z brokułów z musem z mango
Składniki
- 2 duże brokuły
- 2 łyżki gruboziarnistej soli morskiej
- 1 mango
- 1 łyżka śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
Przygotowanie:
Krok 1
W dużym garnku zagotować wodę, kiedy zacznie bulgotać wrzucić łyżkę soli i zamieszać. Brokuły opłukać i obciąć różyczki tuż u nasady. Łodygi można zjeść na surowo, do zupy nam się nie przydadzą.
Mango obieramy ze skórki, oddzielamy miąższ od pestki i miksujemy. Dodajemy łyżkę śmietanki, mieszamy i odstawiamy na bok.
Krok 2
Do wrzącej wody wrzucić brokuły, posypać solą i przykryć. Gotować 4 minuty. Odcedzić nad garnkiem, tak żeby zachować wywar z brokułów. Brokuły przełożyć do pojemnika, w którym będziemy miksować, zalać do połowy wysokości uratowanym wywarem. Zmiksować, dodać pieprz kajeński, wymieszać. Być może trzeba będzie jeszcze odrobinę dosolić. Krem wlać na talerze, dodać mus z mango i podawać.