Zupa z jarmużu
Składniki
- 200 g jarmużu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 1/2 L bulionu warzywnego
- 1 szczpyta cząbru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 0.5 szklanki zielonego groszku
- 0.5 jabłka
- 3 łyżki oliwy
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 szczpyta soli
- 4 jajka
Przygotowanie:
Krok 1
W GARNKU ROZGRZAĆ OLIWĘ I DODAĆ POKROJONA CEBULĘ PODSMAŻYĆ PRZEZ 1 - 2 MINUTY. NASTĘPNIE DODAĆ CZOSNEK.
WLAĆ BULION WARZYWNY I ZAGOTOWAĆ CAŁOŚĆ. DODAĆ GROSZEK, JABŁKO I PRZYPRAWY. GOTOWAĆ PRZEZ 5 MINUT NA MAŁYM OGNIU.
Krok 2
JARMUŻ UMYĆ I ODERWAĆ MIĘKKIE LIŚCI OD TWARDYCH KOŃCÓWEK. WRZUCIĆ DO GARNKA I GOTOWAĆ PRZEZ 2 -3 MINUTY NA MAŁYM OGNIU. NASTĘPNIE CAŁOŚĆ ZMIKSOWAĆ BLENDEREM NA GŁADKO I PRZECEDZIĆ PRZEZ SITO. WLAĆ Z POWROTEM DO GARNKA I DODAĆ MLEKO KOKOSOWE.
ZAGOTOWAĆ CAŁOŚĆ I DOPRAWIĆ SOLĄ.
Krok 3
ZUPĘ PODAWAĆ Z JAKIEM I ŚWIEŻYMI LIŚĆMI JARMUŻU.
SKROPIĆ OLIWĄ.