Grzybowy krupnik z ogórkiem kiszonym
Składniki
- 50 dkg karkówki
- 2 garście suszonych grzybów
- 7 łyżek kaszy jęczmiennej
- 4 szt ziemniaków
- 6 szt ogórków kiszonych
- 2 łyżki śmietany
- 2 szt liści laurowych
- 3 szt ziela angielskiego
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- do smażenia tłuszcz
- 1 szt natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do wody. Dokładamy grzyby, liście i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy dokładnie opłukaną kaszę. Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy 10 minut po tym jak wrzuciliśmy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.