Rosół
Składniki
- 1 udko z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 0.25 selera
- zieona pietruszka
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 spory liść laurowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Do garnka nalej wody ok 1-1,5 litra. Obierz udko ze skóry (w skórze mimo technologii zostają resztki po piórach lub po prostu same pióra, więc wolę usunąć skórę. Poza tym rosół jest mniej tłusty.), umyj w zimnej wodzie, usuń tłuszcz i błonki. Wrzuć do wody i wstaw na ogień. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 2
Obierz włoszczyznę, nie krój jej na kawałki. Po umyciu dołóż do garnka. Posól i popieprz.
Gotuj pod przykryciem ok 1 godziny. Im dłużej będziesz gotować, tym mięsko będzie bardziej miękkie. Kiedy będzie swobodnie odchodziło od kostki - rosół jest gotowy!
Krok 3
Podawaj z dowolnym makaronem lub po prostu do picia w kubku.