Botwinka na zakwasie buraczanym
Składniki
- 1.5 L bulionu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 4 ziemniaki
- 1 pęczek botwinki
- 1 szklanka zakwasu buraczanego
- 3 łyżki śmietany
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- koperek posiekany
Przygotowanie:
Krok 1
W garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego marchew, pietruszkę i selera pokrojone w drobną kostkę i ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy i odcinamy z niej buraczki, które też kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy łodyżki i liście botwinki pokrojone w paski. Dolewamy zakwas buraczany i gotujemy na małym ogniu przez chwilę, nie dopuszczając do zagotowania, bo zupa straci piękny kolor.
Garnek zdejmujemy z kuchenki, zaprawiamy śmietaną uprzednio zahartowaną odrobiną zupy. Przyprawiamy. Gdyby zupa była za mało kwaskowa możemy dodać odrobinę soku z cytryny. Podajemy posypane koperkiem.