Grzybowy krupnik z kiszonym ogórkiem
Składniki
- 50 dkg karkówka
- 2 garście suszone grzyby
- 7 łyżek kasza jęczmienna
- 4 szt ziemniaki
- 6 szt ogórki kiszone
- 2 łyżki śmietana
- 2 szt liść laurowy
- 3 szt ziele angielskie
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- do smażenia olej
- 1 pęczek natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do wody. Dokładamy grzyby, liście i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy dokładnie opłukaną kaszę. Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy 10 minut po tym jak wrzuciliśmy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.