Jesienna Zupa z Dyni
Składniki
- 0.5 kg dynia
- 2 szklanki bulion warzywny
- 1 opakowanie serek topiony (śmietankowy lub z szynką)
- 1 szt cebula
- 1 łyżeczka masło
- 1 sól
- 1 ziołowy pieprz GALEO
- 1 gałka muszkatołowa
- 1 Chili pieprz cayenne GALEO
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię oczyść z nasion, obierz i pokrój w kostkę.
Cebulę obierz, posiekaj dosyć drobno i chwilę podsmaż na maśle. Dodaj dynię i duś do miękkości.
W tym czasie zagotuj bulion, dodaj serek topiony i często mieszając, podgrzewaj na małym ogniu ok. pół godziny. Przestudzoną dynię zmiksuj i wymieszaj z bulionem.
Przypraw do smaku solą, białym pieprzem, chili i świeżo startą gałką muszkatołową oraz kleksem śmietany.
Zupę można podawać z grzankami lub pieczywem czosnkowym (kromki bułki posmaruj masłem utartym z czosnkiem i zapiecz w piekarniku).