Zupa krem z groszku, z marchewką i grzankami
Składniki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki świeżego groszku zielonego
- 2-3 łyżki oliwy lub innego tłuszczu roślinnego
- 2-3 kromki chleba na grzanki (użyłam domowego, bezglutenowego)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 gałązki hyzopu lekarskiego
- 3 duże liście mięty
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Marchewki obrać, obieraczką wyciąć kilkanaście cienkich pasków, resztę marchewek pokroić na mniejsze kawałki. Groszek opłukać, cebulę i czosnek obrać. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekany czosnek i pokrojoną cebulę, mieszając podsmażyć na średnim ogniu aż się zarumienią. Dodać groszek i pokrojoną marchewkę, wciąż mieszając podsmażyć. Dolać dwie szklanki wody, dołożyć hyzop i liście mięty, gotować około 20 minut pod przykryciem.
Krok 2
Wyjąć gałązki hyzopu i miętę, dodać sok z cytryny, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, sól i pieprz. Zdjąć z ognia, całość zmiksować. Dolać taką ilość przegotowanej wody, by otrzymać preferowaną gęstość zupy. Doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Krok 3
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić paski marchewki i smażyć co jakiś czas mieszając, około 5-7 minut. Marchewki przełożyć do miski, a na patelni ułożyć kromki chleba, zarumienić z dwóch stron. Gotowe pokroić w kostkę.
Krok 4
Zupę wlać na talerze lub do misek, udekorować paskami marchewki, grzankami, ewentualnie kilkoma ziarenkami groszku i mieloną słodką papryką.