Krem z dyni piżmowej
Składniki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 marchewki
- 0.5 selera korzeń
- 1 pietruszka korzeń
- 1 cebula biała
- 0.5 pora (biala część)
- 2 pomarańcze - sok świeżo wyciskany
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm korzeń imbiru
- szczypta chili pieprz cayenne
- 2 liście laurowe
- szczypta kardamonu mielonego
- 1 prażonych ziaren słonecznika
- listków świeżego oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
Krok 1
Włoszczyznę obieramy, kroimy na większe części, po czym przesmażamy w garnku na masełku wraz z dynią obraną ze skórki i pokrojoną na kawałki.
Dodajemy listki laurowe, czosnek i imbir rozgniecione, zalewamy sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i zalewamy wodą tyle, by przykryć warzywa.
Krok 2
Gotujemy godzinę na wolnym ogniu, by wszystkie smaki się połączyły.
Na koniec przyprawiamy i miksujemy blenderem na krem. Możemy dodać słodkiej śmietanki. Podajemy z prażonym ziarnem słonecznika i świeżymi listkami oregano. Smacznego!