Pyszna zupa PHO lekarstwo na całe zło :)

Dodany przez: Kinga Ciukta (więcej moich przepisów)

"Gdy się jest poetą potrafi się ugotować zupę z patyka" ... Dziękuję swoim rodzicom za to, że przyzwyczaili mnie do jedzenia tego dania. Wielu osobom, które znam zupy kojarzą się z biednym i mało wykwintnym jedzeniem. Dlatego też ich nie jedzą. Ja rozkoszuję się zupami, przepadami za nimi i dzisiaj polecam zupę PHO. Zupę PHO można podawać alternatywnie z gotowanym lub smażonym mięsem.
Obejrzane: 4195
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 80 dkg wołowiny najlepszy jest szponder, może też być inny kawałek.
  • 60 dkg kości wołowych (im więcej kości tym lepiej), jak nie mam wołowych dodaję wieprzowe, ale oryginalnie w zupie PHO nie powinno się mieszać różnych gatunków mięs
  • 4 skrzydełka z kurczaka (mi zupa lepiej smakuje, gdy jest gotowana dodatkowo na małej ilosci kurczaka)
  • 1 dymka
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki zaprawy czosnkowej w occie
  • 4 łyżki zaprawy parykowej
  • 1 cebula
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 pęczek kolendry
  • 1.5 łyżeczki sosu rybnego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 3 plasterki imbiru

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W pierwszej kolejności gotujemy rosół z produktów wymienionych powyżej. W trakcie gotowania dodajemy cebulę, którą wcześniej kroimy na pół i smażymy na oliwie na patelni z dwóch stron (na silnym ogniu), tak żeby się przyrumieniła. Usmażoną cebulę dodajemy na chwilę do rosołu i wyjmujemy. Podobnie wyjmujemy resztę warzyw dosyć szybko, tak żeby się nie rozgotowały. Gdy mięso jest miękkie również je wyjmujemy tak żeby się przestudziło i stwardniało. Rosół solimy sosem rybnym, a nie solą do własnego smaku. Ilość podanego sosu rybnego w przepisie jest orientacyjna. Proszę dodawać sos i próbować rosół, tak żeby nie był za słony (ew. można zrezygnować z uzycia sosu rybnego i użyć soli). W trakcie gotowania do rosołu można dodać imbiru (możemy z niego zrezygnować, jeśli go nie posiadamy).

Krok 2

Kolejno przygotowujemy składniki do dodania już bezpośrednio do talerza bez dodatkowego gotowania:
1. Gotujemy makaron ryżowy (gruby) zgodnie z instrukcją z opakowania.
2. Wołowinę gotujemy na bardzo cienki plasterki (jest to możliwe tylko wówczas, gdy jest już zupełnie zimna)
3. Dymkę cienko kroimy, jeśli cebulki są młode i male to możemy również skroić 2 cebulki.
4. Kroimy kolendrę
5. Dzień wcześniej przygotowujemy 2 zaprawy: czosnkową i paprykową.
Zaprawa czosnkowa to cienko pokrojone plastry czosnku zalane octem spożywczym i odstawione pod przykryciem.
Zaprawa paprykowa: to ostra papryka drobno pokrojona, część zmiażdżona, część starta (np. z torebki) z odrobiną oliwy -> alternatywnie można uzyć sosu hoisin lub poszukać alternatyw wsród ostrych wietnamskich sosów z papryki ale najlepszy jest sos chilli na oliwie!

Krok 3

Nakładamy porcje makaronu do głębokich miseczek, dokładamy wołowinę, zalewamy całość rosołem. Następnie do tego dodajemy pokrojoną dymkę (szczypior), kolendrę, wciskamy 1/4 cytryny, dodajemy 5-8 plasterków czosnku z zalewy octowej z 1/2 malej łyżeczki octu z tej zalewy (lub mniej, trzeba wypróbować jak komu smakuje), dodajemy chilli w oliwie (ja przyprawiam sobie bardzo na ostro)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×