Pyszna zupa PHO lekarstwo na całe zło :)
Składniki
- 80 dkg wołowiny najlepszy jest szponder, może też być inny kawałek.
- 60 dkg kości wołowych (im więcej kości tym lepiej), jak nie mam wołowych dodaję wieprzowe, ale oryginalnie w zupie PHO nie powinno się mieszać różnych gatunków mięs
- 4 skrzydełka z kurczaka (mi zupa lepiej smakuje, gdy jest gotowana dodatkowo na małej ilosci kurczaka)
- 1 dymka
- 2 cytryny
- 4 łyżki zaprawy czosnkowej w occie
- 4 łyżki zaprawy parykowej
- 1 cebula
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 1 pęczek kolendry
- 1.5 łyżeczki sosu rybnego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 3 plasterki imbiru
Przygotowanie:
Krok 1
W pierwszej kolejności gotujemy rosół z produktów wymienionych powyżej. W trakcie gotowania dodajemy cebulę, którą wcześniej kroimy na pół i smażymy na oliwie na patelni z dwóch stron (na silnym ogniu), tak żeby się przyrumieniła. Usmażoną cebulę dodajemy na chwilę do rosołu i wyjmujemy. Podobnie wyjmujemy resztę warzyw dosyć szybko, tak żeby się nie rozgotowały. Gdy mięso jest miękkie również je wyjmujemy tak żeby się przestudziło i stwardniało. Rosół solimy sosem rybnym, a nie solą do własnego smaku. Ilość podanego sosu rybnego w przepisie jest orientacyjna. Proszę dodawać sos i próbować rosół, tak żeby nie był za słony (ew. można zrezygnować z uzycia sosu rybnego i użyć soli). W trakcie gotowania do rosołu można dodać imbiru (możemy z niego zrezygnować, jeśli go nie posiadamy).
Krok 2
Kolejno przygotowujemy składniki do dodania już bezpośrednio do talerza bez dodatkowego gotowania:
1. Gotujemy makaron ryżowy (gruby) zgodnie z instrukcją z opakowania.
2. Wołowinę gotujemy na bardzo cienki plasterki (jest to możliwe tylko wówczas, gdy jest już zupełnie zimna)
3. Dymkę cienko kroimy, jeśli cebulki są młode i male to możemy również skroić 2 cebulki.
4. Kroimy kolendrę
5. Dzień wcześniej przygotowujemy 2 zaprawy: czosnkową i paprykową.
Zaprawa czosnkowa to cienko pokrojone plastry czosnku zalane octem spożywczym i odstawione pod przykryciem.
Zaprawa paprykowa: to ostra papryka drobno pokrojona, część zmiażdżona, część starta (np. z torebki) z odrobiną oliwy -> alternatywnie można uzyć sosu hoisin lub poszukać alternatyw wsród ostrych wietnamskich sosów z papryki ale najlepszy jest sos chilli na oliwie!
Krok 3
Nakładamy porcje makaronu do głębokich miseczek, dokładamy wołowinę, zalewamy całość rosołem. Następnie do tego dodajemy pokrojoną dymkę (szczypior), kolendrę, wciskamy 1/4 cytryny, dodajemy 5-8 plasterków czosnku z zalewy octowej z 1/2 malej łyżeczki octu z tej zalewy (lub mniej, trzeba wypróbować jak komu smakuje), dodajemy chilli w oliwie (ja przyprawiam sobie bardzo na ostro)