Zupa jarzynowa
Składniki
- 1 pęczek włoszczyzny (marchwi, pietruszki, selera, pora)
- 20 dkg białej kapusty
- 2 buraki
- 15 dkg fasolki szparagowej
- 5 ziemniaków
- 2 pomidory
- 1 udko kurczaka lub inne mięso, na którym gotujemy rosół
- sól, pieprz, liść laurowy, 2-3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 kubek śmietany
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj na wybranym przez siebie mięsie i włoszczyźnie rosół. Lepiej żeby było go mniej, niż żeby był rozwodniony. Gotuj ok 50 min. tak aby mięso łatwo odchodziło od kostki.
Krok 2
W tym czasie poszatkuj kapustę, obierz fasolkę, buraki i ziemniaki - pokrój je w drobną kostkę. Pomidory pokrój w ósemki.
Krok 3
Po ugotowaniu rosołu wyjmij z niego warzywa i mięso. Warzywa pokrój na plasterki/kawałeczki; mięso obierz z kości, chrząstek i skóry, pokrój na małe kawałki. Do garnka przełóż pozostałe świeże warzywa, dodaj ugotowaną włoszczyznę i mięso. Gotuj dodatkowe 15-20 min.
Krok 4
Po zdjęciu garnka z zupą z ognia, dodaj powoli śmietanę, tak aby się nie zważyła.
W wersji dla dzieci można lekko zmiksować blenderem część zawartości zupy - łatwiej (przynajmniej moim) dzieciom jeść, kiedy nie widzą CO dokładnie jedzą :-)