Krem z kalafiora
Składniki
- 1 g korzenia pietruszki
- 1 L bulionu warzywnego
- 1 łyżka chrzanu
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 jabłko
- 200 ml śmietany 30%
- 1 kalafior
- 1 cebula
Przygotowanie:
Krok 1
Pietruszkę kroimy w plastry. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni zeszklij cebulę i korzeń pietruszki. Przenieś do wolnowaru i zalej bulionem warzywnym. Następnie dodaj różyczki kalafiora, chrzan i drobno pokrojone jabłko.
Wszystko wstaw na temp. High na dwie godziny. Następnie po czasie, przetrzyj wszystko przez sito – aby nie było grudek. Dodaj śmietanę i wstaw na kolejne 15 minut.
Krok 2
*Jeśli masz dodatkowy czas i chęci na eksperymenty podawaj z prażonymi migdałami lub orzechami.