Krem z topinamburu
Składniki
- 2 łyżki klarowanego masła
- 600 g bulw topinamburu
- 2 szklanki mleka
- 150 ml słodkiej śmietanki
- 1-2 ziemniaki (opcjonalnie)
- sos sojowy Kikkoman
- gałka muszkatołowa
- prażone orzechy laskowe
- oliwa
- ciecierzyca
- TABASCO® green
Przygotowanie:
Krok 1
Wykonanie:
Obrany i pokrojony topinambur szklimy na maśle, opcjonalnie razem z ziemniakami. Po ok. 5 minutach podlewamy gorącym wywarem lub mlekiem i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, doprawiamy gałką muszkatołową i kilkoma kroplami sosu sojowego. Podajemy z prażonymi orzechami laskowymi, kiełkami ciecierzycy i oliwą. Aby nadać ostrości skrapiamy TABASCO® Green.