Zupa ze słodkiej kapusty
Składniki
- Wywar:
- 300 g żeberek wieprzowych
- 3 litry wody
- ½ selera
- ½ pora
- 1 duża marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- Pozostałe składniki:
- ½ małej kapusty białej
- 6 dużych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta cukru
- 2 łyżki oliwy
- pieprz czarny i sól
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Wywar
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu się wywaru usuwamy przy pomocy sitka zebrane na wierzchu szumowiny. Do wywaru dodajemy obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę kroimy w dużą kostkę, wielkości łazanek.
Z wywaru wyjmujemy warzywa, mięso i liście laurowe. Dodajemy cebulkę bez tłuszczu, ziemniaki i kapustę. Gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Mięso z żeberek obieramy i dodajemy do zupy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i doprawiamy zupę solą, otartym majerankiem i sporą ilością pieprzu. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. W moim domu zupę podawało się z kromką świeżego pieczywa. Wówczas mogła posłużyć jako jedno, syte danie.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/zupa-ze-slodkiej-kapusty/