Rosół wołowo – drobiowy
Składniki
- 25 dkg mięso wołowe - szponder lub goleń
- 1 skrzydło indycze
- 2 marchewki
- 2 pietruszki, korzeń
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 średniej wielkości por
- 1 mały seler
- 1 średnia cebula
- sól do smaku
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 8 ziaren pieprz czarny
- rozmaryn świeży - średnia gałązka
- 50 dkg makaron swojski
Przygotowanie:
Krok 1
1.Umyte mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą w takiej ilości aby cale mięso było zalane.
2.Doprowadzamy do zagotowania przez cały czas zbierając łyżką cedzakową wytrącające się białko ( szumowiny).
3.Kiedy już się zacznie gotować zmniejszamy temperaturę tak aby gotowało się jak najwolniej.
Krok 2
4.Dodajemy pieprz,ziele angielskie,liść laurowy i łyżeczkę soli.
5.Przykrywamy pokrywką od czasu do czasu sprawdzając czy się odpowiednio wolno gotuje.
Krok 3
6.Obieramy i myjemy warzywa. Cebuli nie obieramy tylko przekrawamy na dwie połówki.
7.Warzywa w zależności od wielkości garnka kroimy ale za mocno nie rozdrabniamy.
8.Cebulę przypalamy na gazie.
Krok 4
9.Po około 80 minutach gotowania się mięska dodajemy warzywa ( bez cebuli)
10.Cebulę i gałązkę rozmarynu wkładamy do wywaru po kolejnych 20 minutach gotowania. Gotujemy wszystko razem około 20 minut.
11. Całość powinna gotować się około 120 minut.
Krok 5
12.Po ugotowaniu się mięso oraz warzywa wyjmujemy z rosołu i pozostawiamy do wykorzystania jako farsz do naleśników lub pierogów.
13.natkę pietruszki myjemy i szatkujemy nożem.
Krok 6
14.Rosół podajemy ze swojskim makaronem posypany natką pietruszki.