Pożywna zupa z kurczakiem, porami i grzybami
Składniki
- 2 piersi z kurczaka (ok. 450 g)
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki różyczek brokuła
- 2 pory - białe i jasnozielone części, dokładnie umyte i pokrojone w cienkie plasterki
- 2 selery naciowe, pokrojone w cienkie plasterki
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 jabłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w kostkę
- 0.25 szklanki octu jabłkowego
- 0.5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0.5 szklanki śmietanki 18%
Przygotowanie:
Krok 1
Do większego garnka wlej bulion i włóż do niego umyte piersi z kurczaka. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas usuwając tworzący się kożuch. Gdy kurczak będzie już ugotowany przełóż go na talerz do ostygnięcia. Przelej też bulion przez gęste sitko i wytrzyj do sucha rondel.
W tym samym rondlu roztop na średnim ogniu masło i włóż pora i selera. Smaż do miękkości, przez około 10 minut, po czym dodaj grzyby i brokuły, po czym smaż kolejne 2-3 minuty. Następnie dodaj jabłko i smaż kolejne kilka minut, aż grzyby i jabłka zmiękną. Wlej do rondla przelany przez sitko bulion i wmieszaj ocet jabłkowy, śmietankę i tymianek. Gotuj całość, pod częściowym przykryciem przez 20-30 minut.
W międzyczasie, pokrój kurczaka na małe kawałki i odstaw.
Po 30 minutach zmiksuj zupę blenderem, aż do uzyskania gładkiego kremu, po czym dodaj rozdrobnionego kurczaka. Dopraw solą i pieprzem do smaku, odstaw do ostygnięcia na 10 minut i podawaj.