Krem z zielonego groszku
Składniki
- 450 g mrożonego groszku
- 800 ml bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- marchewka
- 2 łyżki masła
- 0.5 cebuli
- 4 ząbki czosnku
- imbir
- papryka chilli
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło (najlepiej ghee). Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilę, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy marchew i ziemniaki. Wszystko podsmażamy przez około 2-3 minuty, mieszając. Zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy (odrobinę mielonego imbiru, szczyptę papryki chilli) i gotujemy pod przykryciem do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy groszek zielony i gotujemy jeszcze około 5 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Jeżeli jest zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę wody. Na sam koniec, jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy do smaku przyprawami. Krem nie powinien być mdły. Podajemy z kleksem gęstej śmietany i grzankami.